Stämningen (inredningslära 3)

Ett rums stämmning är nästan som en lukt, dvs att den genomsyrar rummet och man kan oftast känna igen den så fort man kommer innanför dörren. En stämmning på en speciell plats eller i vid en speciell tidpunkt har oftast en stor betydelse för oss som människor genom olika skeden i livet. Exempelvis fördjupar vi oss i böcker eller filmer som intresserar oss eller så omger vis oss med olika föremål som associarar till det.

Om du tänker dig ditt framtida drömhus; Så fort du stiger in genom dörrarna till det ska du få en speciell känsla i kroppen. Var är det för en känsla? Känske något som får dig att tänka på din mormors hus som barn eller en viss historisk tidsperiod? Kanke har känslan något att göra med alla böckerna som finns i bokhyllorna eller hur trappan och fönstrena är formade? Vilken känslan än må vara så är det outtalade målet att återskapa en just sådan känsla när man skapar ett hem. Här under finns ord som förknippas med olika stilar.

Marocko: Ledig, informell, avslappnad
Art déco: Slående (frappant), effektfull, glamorös
Zen: Meditativ, oberörd, frigörande
Mogul: Berusande, smäktande, extatisk
Shaker: ordnad, ansprökslös, hantverksskicklig
Gotisk: Prunkande, vulgär. galen

(Jag menar inte att kalla någon för inkompetent, men skulle någon inte veta vad de olika stilarna innebär har jag här under lagt upp lite olika bilder som exempel. Bilderna ligger i den ordningen som stilarna är uppräknade här över.)Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0