Naturliga sporter

Om man tar och tittar på friidrotter, kan jag tycka att många utav grenarna är väldigt naturliga. Vad jag menar  är att det inte är så svårt att förstå hur grenar som längdhopp, höjdhopp och 100 m har uppkommit. -Testosteronfyllda män behövdt hävda sig mot varandra och testat vem som har sprungit snabbast utav dom eller kunnat hoppa högst eller längst osv. Det är väl rätt naturligt och jag kan se hur män har tävlat i dessa grenar sedan urminnes tiden!

Men...hur tusan kom man på stavhopp? Av någon anledning känns inte den grenen riktigt lika naturligt... Har svårt att se att några grottmänniskor var ute en dag i skogen och tänkte: "Hm, om vi tar en jäkligt lång stav, som vi springer rakt upp i luften med, försöker sedan sänka staven och pricka ett "hål" vilket ger motkraft till att svinga oss flera meter upp i luften där vi ka försöka komma över en annan lodrät, liggandes stav..." Näää, jar har lite svårt att se det faktiskt....


Kommentarer
Postat av: Jamie

Sant. Använda en pinne för att hoppa över en annan pinne, Idiotiskt. Tacka vet jag kast med liten boll.

2009-03-09 @ 20:39:55
Postat av: Jeanna

Hihi, inte visste jag att du var en sådan fan att kast med liten boll! ;-)

2009-03-09 @ 20:59:49
Postat av: ALICIA - shopping & foto

Ta gärna en titt på min blogg om du har lust =)

2009-03-09 @ 21:09:05
URL: http://aliciaeriksson.blogg.se/
Postat av: Cecilia

de hoppade nog inte över en annan pinne från början:) Det var nog snarare "Oj vilken läskig avgrundsdjup klyfta det är här i berget. Hur ska jag komma över den??":)

2009-03-10 @ 08:27:34
URL: http://cissivarning.blogg.se/
Postat av: Herman Lindqvist

Stavhoppets historia härstammar från de gamla grekerna, som när de jagade bävrar uppe bland de ukrainska bergen ibland var tvugna att komma över avgrundar, stenkullar och annat.

Pileus Pilatus var den förste som utövade detta, då han var förföljd av en sabeltandad tiger. Väl uppe på berget som kom han fram till en ravin, med tigern hack i häl som slickade sig om munnen.

Han såg ett nedblåst redwoodträd, bröt av en gren och tog sats. Staven kom perfekt i den lilla urgröpningen i klipphällen, som auborginerna (den uråldriga lokalbefolknignen" hade gröpt ur och haft som en gryta vid matlagningen. Redwoodgrenens spänst och elastisitet gjorde att han fick en bra svung på hoppet och graciöst landade på andra sidan.

Detta var grunden till stavhopp, som sedan utvecklats under tidens gång.

Nu undrar ni förstås vad som hände med Pileus Pilatus, blev han en sportfåne eller vad?

Sanningen är den att när han landat på andra sidan avgrunden så vandrade han vidare i jakten på bävrar, tyvärr så fanns det inga, men han lyckades hitta ett helt harem med vackra damer vid foten av berget. Jakltlyckan var total när han gav skott efter skott i råttorna, tills han utmattad segnade ner och dog.

Alla hans barn och barnbarn har sedan fört traditionen med stavhopp och berättelsen om sin förfader vidare till vår dagar.

2009-03-10 @ 12:43:19
Postat av: Jeanna

Hihi, Herre Jösses alltså!

Okej, jag ger mig! ;-) Det finns en naturlig förklaring till Stavhopp, men jag aser ändå att den inte är LIKA NARTURLIG som de andra grenarna!

2009-03-10 @ 12:48:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0