Utbildning

Jag tror att majoriteten av människorna i Sverige inte inser hur bra vi har det  i detta landet när det gäller utbildning. -Vi har gratis högskolor och universitet! Dvs. att vi behöver inte betala skolavgifter för de utbildningar vi väljer att gå på, något som är högst ovanligt om man jämför med resten av världen!

Min drömutbildning hade varit att få plugga psykologi på Harvard Universitetet i USA. Hade jag valt att göra så, hade jag snällt fått betala mellan 40 000 - 42 000 dollar per kalenderår i "tuition and fees", dvs. olika skolavgifter! Fyra år där hade alltså kostat mig minst 160 000 dollar! (Till det kommer allt skolmaterial plus kostnaden för boende, mat osv.) Som ni förstår har  jag valt att INTE söka dit och jag skulle hellre aldrig göra det med tanke på att utbildning i psykologi inte hade kostat mig ett öre i Sverige! (Okej, hade jag vunnit jackpot på lotto så hade jag sökt eller om någon annan snäll person hade velat betala utbildningen åt mig.)

I många andra länder är det inte bara betygen som avgör om du kommer in på en utbildning eller inte. I många fall handlar det även om ifall du har råd att läsa vidare, dvs ens framtida utbildning avgörs helt plötsligt av ens sociala klass. Kommer man från en en bakgrund av "lägre social klass" (eller vad jag nu ska kalla det) spelar det ofta föga roll vilka akademiska resultat du har gjort, har du inte pengarna till att betala utbildningen med får du nöja dig med något annat! (Visst, det finns stipendier att söka, men de är få och räcker långt ifrån till alla som hade behövt dom.)

Jag är glad att vi bor i ett land där alla har rätt till en utbildning och där plånboken inte är den avgörande faktorn! I Sverige är det upp till individen själv, genom att skaffa sig bra betyg och/eller ett högt högskolepoäng. I Sverige kan man i stort sätt drömma om vad man vill bli och i många fall även kunna uppfylla den drömmen, bara man är villig att skaffa sig tillräckligt bra betyg för att komma in!

Det förvånar mig att det finns så många människor där ute i Sverige som inte tar tillvara på den gåvan!


Kommentarer
Postat av: Emmisen

HEJ!



Ja, alla inser nog inte hur lyckligt lottade vi är i Sverige =)



Ja Rotavdraget kommer verkligen väl till pass, vi ska göra iordning badrum och ta ner våra tallar på tomten.



Tyvärr dansar inte jag och Robert, hinner inte med det just nu..Men villl gärna ta upp det sen igen..



Kram

2009-01-20 @ 07:20:48
URL: http://emmisenslilla.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0