Syskon och utbildning

Läste följande på Privata Affärers hemsida:

Den som är äldst i en syskonskara har oftare fortsatt att studera efter gymnasiet jämfört med yngre syskon. Också ensambarn har ofta en eftergymnasial utbildning. Mellanbarn och yngre barn i en syskonskara är inte lika ofta högutbildade.

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) beror skillnaderna i utbildningsnivå på syskonskarans storlek. Andelen som har valt att fortsätta studera efter gymnasiet är lägre bland dem som har många syskon. Äldsta barnet med många syskon har inte lika ofta lång utbildning som äldsta barnet i en liten syskonskara.

Platsen i syskonskaran har också betydelse för vilken utbildning man väljer. Kvinnor som är mellanbarn väljer i något högre grad att bli sjuksköterska, lågstadielärare eller förskollärare. Kvinnor som är ensambarn väljer oftare att utbilda sig till ekonom eller jurist. Män som är enda barnet väljer liknande utbildningar eller något inom naturvetenskap.

SCB påpekar dock att det som påverkar skillnaden i andelen högutbildade mest är vilket kön man har och vilken utbildningsnivå som föräldrarna har. Jämfört med de här faktorerna är skillnaden mellan äldre och yngre syskon jämförelsevis liten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0