A-kassan vill att han slutar blogga

Taget ur gårdagens Smålandsposten:


"Vi har skrivit om Smålandspostens bloggare Jenz Kjellberg som gjorde sin sista arbetsdag på Volvo i Braås. Det kan också ha varit sista dagen som bloggare på smp.se. A-kassan tillåter inte att han fortsätter om han skall ha full ersättning.

Vad som gäller för bloggande och a-kassa verkar inte vara enkelt att reda ut. Jenz Kjellberg har under veckan fått flera besked om han kan fortsätta eller inte.

Reglerna runt a-kassa och vad man kan göra samtidigt är snåriga för många. Därför har det tillexempel förekommit tvister om man kan åka på semester eller göra frivilligt arbete i Svenska kyrkan.
Jenz Kjellbergs bloggande på smp.se är utan kontrakt eller ersättning. Smålandsposten har erbjudit honom en plats att blogga på utan några krav på när eller hur ofta han skall blogga. När Jenz Kjellberg ville kontrollera vad som gällde och kontaktade sitt avdelningskontor för IF Metalls a-kassa fick han beskedet att han var tvungen att sluta, eller dra av den tid som han bloggar.
– Jag fick väldigt röriga besked men kontentan verkade vara att man inte fick blogga överhuvudtaget. Men jag vill inte sluta blogga, det är ju en slags terapi.
Under tisdagskvällen fick han beskedet att en privat blogg nog gick an, men på smp.se fick han inte skriva in samma ord.
– Vi gör bedömningen att det handlar om ett uppdragstagande och man behöver inte få någon lön för att a-kassan skall minskas, säger Inger Johansson, handläggare på IF Metalls a-kassa i Växjö.
Hon tillägger att hon tror att den här typen av frågor kommer bli vanligare. Men Jenz Kjellbergs ansökan om a-kassa kommer att granskas ordentligt när den kommer in. Förmodligen kommer man att ta hjälp av sin centrala instans.
– Man kan ju undra om jag kan fortsätta vara tränare för grabbens pojklag i Öster eller om de drar av a-kassa då också, säger en irriterad Jenz Kjellberg.
Anders Wickander på SO, arbetslöshetskassornas samorganisation blir förvånad över beskedet som Jenz fått.
- Ja det låter lite konstigt, säger han.
Om man inte får blogga vad får man då göra? Kan man arbeta ideellt för Röda Korset eller gräva i sin trädgård?
– Jag tycker att din fråga är berättigad. Det finns få rättsfall men i det här fallet undrar jag om inte handläggaren dragit en förhastad slutsats.
Han menar att bloggande som inte görs mot ersättning eller med något slags krav bör räknas som fritidssysselsättning eller hobby oavsett om det görs på en privatblogg eller i en tidning. Men han erkänner att det inte är helt lätt att bedöma.
– Detta handlar i alla fall inte om någon anställning och då skall inte timmar dras av. Handlar det om hinder att ta arbete försvinner hela dagen och då blir det ju än mer orimligt, säger Anders Wickander och fortsätter:
– Dagens bloggande kan ofta jämställas med att skriva dagbok och mig veterligen har ingen någonsin fått avdrag på a-kassan för att man skrivit dagbok, säger han."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0