Attraktion

Jag träffat en del män i mitt liv, vissa har man gillat direkt medan andra har fått en att vilja vända på klacken. Men vad är det egentligen som gör att man blir attraherad av någon?

Både personliga kakaktärsdrag och den miljö man befinner sig i ligger tillgrund för en attraktion. Människor som regelbundet kommer i kontakt och som inte tidigare har några negativa känslor mot varandra, brukar ofta bli attraherade när deras bekantskap och trevnad mot varandra ökar. I vilken situation man befinner sig är också avgörande, chanserna är större att vara vänlig mot någon om man befinner sig i en situation som är bekväm och behaglig.

Man känner sig oftast dragen till någon när man uppfattar "likhet" med den andra människan. Ju mer åsikter och attityder man delar med någon, desto större är chanserna att man kommer att tycka om den personen. Undersökningar visar också att oenighet i viktiga frågor minskar attraktionen. En av de mest viktigarse attityderna har visat sig vara frågon om att gilla och ogilla samma människor och att detta skapar ett starkt band mellan två människor. Attraktionen mellan två människor och likheten i attityder är dock komplex, när två männiksor väl har lärt känna varandra började de att influera varandras åsikter.


Personlighetstyp ligger också till grund för en attraktion. När det gäller frågor om kontroll, som dominans, konkurrens och självförtroende har man en tendens att dra sig till sin motsats. Till exempel drar sig en dominant person till en undergiven osv. Men när det gäller frågor och social kompetens, vänlighet och personlig värme har man dock en tendens att dra sig till sin likhet. En annan viktig faktor till attraktion, speciellt i början, är utseende. Undersökningar visar att attraktiva människor tillskrivs ofta egenskaper att vara vänliga, känsliga, intelligenta, anspråkslösa och har god social kompetens. Det finns också bevis för att utseende spelar en större roll för män för att kunna känna attraktion än vad det gör hos kvinnor.

Oberoende av omständigheterna, ses beteende oftast som en reflektion av en persons karaktärsdrag (som tex godhet eller aggresivitet) och inte som ett gensvar på en specifik situation. 

Den typ av attraktion som skapar störst intresse hos allmänheten är attraktion av det motsatta könet. Till en viss utsträckning är romantisk attraktion influerat av evelutionär betydelse: artens överlevnad. Vissa experter menar att när man väljer en partner, letar men efter någon vars status, utseende och personlighetsdrag är likvärd ens egena. Andra experter menar dock att man eftersträvar någon som förhöjer ens self-image.       


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0